ilmu

Order barang dari China? Ini cara nak 'sanitize' dengan betul elak virus

RAMAI yang mula meragui adakah selamat untuk membeli barangan secara atas talian dari China semenjak kemunculan wabak virus novel Koronavirus yang mengorbankan banyak nyawa dari negara itu. Walaupun belum ada bukti virus ini boleh tersebar melalui barangan atau adakah virus itu boleh hidup di permukaan barangan dalam tempoh yang lama. Namun, tak ada salahnya untuk kita saling…
Read more
ilmu

Minum teh mampu melanjutkan usia dan tingkat kesihatan!

SERING KALI kita dengar minuman berkafein ni boleh mendatangkan bahaya. Bagi yang mempunyai masalah seperti anxiety disorder memang tidak digalakkan untuk mengambil minuman berkafein. Ada juga yang sis dengar, badan akan mempunyai masalah angin. Oleh sebab itu kena minum…
ilmu

Aeril Zafrel Kembali Ke Set Penggambaran

Selepas setahun menyepi dari kaca televisyen, aktor terkenal Aeril Zafrel bakal muncul dalam sebuah drama terbaru, Seindah Tujuh Warna Pelangi.Perkara itu dikongsikan menerusi laman Instagram miliknya pada 24 Januari lalu. Drama adaptasi novel 28 episod itu bakal mengisi…
ilmu

"Ada orang nak buat dia jadi gila," Bella akui Aliff berdepan perkara mistik

BUKAN sekali dua kita dengar pelakon dan penyanyi Aliff Aziz terpalit dengan kontroversi apabila video dia bertengkar menjadi viral di laman sosial. Baru sahaja reda kontroversi rakaman dia mengeluarkan kata kesat dan mahu menunjukkan alat sulit menjadi bualan ramai, terbaru, Aliff sekali lagi menjadi topik perbualan apabila videonya bergaduh dan ditumbuk di kaki lima sebuah restoran menjadi…
Read more
ilmu

Banyak rupanya kelebihan putih telur untuk penjagaan rambut

SELALUNYA kita dengar putih telur berkhasiat untuk mencantikkan kulit dan mesti korang tak pernah dengar yang putih telur ni sebenarnya berfungsi untuk menjaga rambut juga! Kebanyakkan perempuan berambut panjang memang mudah untuk mempunyai masalah seperti rambut gugur…
ilmu

Apa Dah Jadi Dengan PSP?

Ada tak antara korang yang masih lagi memiliki PSP sekarang ni? Boleh berfungsi lagi atau pun tak tu tak penting. Tapi kalau korang ada lagi PSP yang disimpan kat dalam almari atau di celah-celah longgokan baju, korang antara penggemar permainan PlayStation yang hebat. Happy 15th birthday to the PSP, PlayStation Portable! After 15 years of Nintendo dominating the handheld market, it was now…
Read more
ilmu

Review: Dolittle – Menarik Tapi Robert Downey Jr…

“Cerita fantasi yang menarik tapi Robert Downey Jr. mungkin boleh cuba lagi” Untuk review filem kali ini, pihak Thelaki berkesempatan untuk menonton filem yang boleh dikatakan filem ke-66 yang dilakonkan oleh bekas pelakon yang membawakan watak Iron Man dalam siri…
ilmu

Resepi Red Velvet Oreo Cheese Cake • Resepi Bonda

Resepi Red Velvet Oreo Cheese Cake Last buat cheese cake empat taun lepas. Kali ni buat lagi resepi RED VELVET OREO CHEESE CAKE memang tak setanding dengan kedai rahsia resepi tapi pada selera aank-anak, cheese kek saya yang paling sedap. Bahan Base: 2 bungkus biskut oreo…
ilmu

Night Witches – Juruterbang Wanita Yang Berjaya Buat Nazi Ketakutan!

Pada perang dunia kedua dahulu, kapal-kapal terbang perang tidak mempunyai teknologi seperti kapal perang sekarang namun itu tidak membuatkan beberapa askar wanita yang dikenali sebagai Night Witches. Mereka merupakan battalion Night Bomber untuk Soviet Air Force. Walaupun mereka tidak mempunyai radar, machine guns, radio dan juga payung terjun namun itu tidak menghalang mereka daripada membuatkan…
Read more